Spara på el och miljö

Med dom elpriser som idag råder på marknaden så kan det vara läge att se över sin förbrukning av hushållsel. Vi tänkte ge några enkla tips på vad som ger mest effekt.

Timprisavtal

För kunder med timprisavtal så gäller det att tänka till när man använder sig av t ex. tvättmaskin, torktumlare eller laddar sin bil. Det går givetvis inte att vända på dygnet för att elpriset är högt men elen är mycket billigare nattetid så genom att tvätta och ladda då kan man spara en hel del pengar. Det blir allt vanligare med maskiner som är uppkopplade online och som man kan ställa in via timer när dom ska starta.

Ett rörligt elpris har historiskt visat sig vara lönsamt men när det blir höga toppar under längre tid så kan det bli kostsamt. Se över vilket avtal som passar dig bäst och byt om du hittar något mer ekonomiskt fördelaktigt.

Uppvärmning

Den största delen av elförbrukningen i hemmen brukar vara uppvärmningen. I vissa fall rör det sig uppemot 70% av den totala elförbrukningen. Vill man sänka sin elförbrukning så är det här man ska börja. Bara genom att sänka värmen med 1 grad gör stor skillnad. Har ni rum som inte används så kan man sänka värmen där ytterligare några grader.

Belysning

Har du kvar gamla glödlampor så byt ut dom mot energieffektiva LED-lampor. Det finns mer att tjäna här än vad många tror, dessutom så gör du miljön en tjänst då LED lampor är fria från kvicksilver.

Gamla vitvaror

Nya vitvaror är idag mycket mer energisnåla än bara för 5-10 år sedan. Alla hushållsmaskiner har en energimärkning från ”A” till ”G” där A är mest energieffektiva, Kyl och frys har även märkningen ”A+” och ”A++”. Tänk även på att dammsuga baksidan av din kyl och frys så att du får bort dammet på kondensorn, detta minskar du också din elförbrukning.

Fler tips!

  • Energisparprogram, har din maskin detta program så använd det och kör fulla maskiner med tvätt och disk.

  • Avfrostning, har din frys inget automatiskt avfrostningsprogram så frosta av när det behövs.

  • Dusch, ta kortare duschar och installera snålspolande munstycken.

  • Golvvärme, sänk eller stäng av under dom varmare perioderna.